Animale

12 Lucruri incredibile despre Hiene

Împărtășește articolul cu prietenii tăi

Hienele sunt cel mai des întâlnite carnivore din Africa. Acestea se întind din nordul Africii până la vârful sudic al continentului și trăiesc în principal în savane și deșerturi uscate. Există patru specii de hiene: maro, patată, dungată și cel mai mic și mai puțin cunoscut este Lupul de pământ. În timp ce hienele cu pete sunt cele mai mari din specie, toate hienele au capete mari, fălci puternice și picioare din față lungi.

Hienele sunt cele mai renumite pentru „râsul” lor, descris în diferite forme de mass-media. Râsele deoparte, mai sunt multe de știut despre aceste mamifere interesante. De la modul în care hienele reușesc să se racorească până la îndrăzneala lor când se confruntă cu leii flămânzi.

1. Hienele arată precum câinii, dar nu sunt înrudite

Cu capetele pătrate și corpurile puternice, hienele arată similar cu rasele mai mari de câini. Realitatea este însă că hienele nu sunt deloc înrudite cu câinii. Acestea sunt mai strâns legate de pisici, manguste și civete, dar au propria lor familie unică de mamifere, Hyaenidae.

2. Doar unele dintre ele „râd”

Unele hiene chiar scot un zgomot care seamănă mult cu o chicotire maniacă. Dar doar hienele pătate fac sunetul și nu are nimic de-a face cu simțul umorului. Mai degrabă, „râsul” lor este un indiciu al excitării nervoase sau al supunerii la o hienă mai dominantă. Hienele emit, de asemenea, o gamă largă de sunete, inclusiv zgomote „convulsive” pe care le folosesc pentru a-și chema puii.

3. Hiene dungate își pot dubla dimensiunea

12 Lucruri incredibile despre Hiene

Hienele dungate sunt, de obicei, silențioase, cu excepția unui sunet care se poate ridica până la un urlet. Când sunt speriate, își pot ridica părul de-a lungul spatelui și astfel aproape își dublează dimensiunea. Se crede că acesta este un ultim efort pentru a speria potențiali prădători care sunt prea mari pentru a lupta și prea aproape pentru a scăpa.

4. Toate provin din diferite regiuni din Africa

Diferite specii de hiene locuiesc în diferite locații africane. În timp ce hienele cu dungi preferă ținuturile uscate și stâncoase din nordul Africii, hienele maronii și pătate trăiesc în Africa subsahariană. Lupul de pământ preferă tufișurile găsite în părțile sudice și estice ale Africii.

5. Hiene pătate dorm în apă pentru a-și controla temperatura corpului

Hienele pătate sunt rezidente ale Africii subsahariene, una dintre cele mai fierbinți părți ale lumii. În timp ce alte animale s-ar putea ascunde în gropi pentru a se răcorii, hienele pătate dorm în bazine de apă sau sub tufișuri. De asemenea, au opțiunea de a vâna pe timp de noapte, dar de obicei se răcoresc seara.

6. Uneori se duc cap-în-cap cu lei

12 Lucruri incredibile despre Hiene

Leii și hienele vânează aceeași mâncare, deci nu este de mirare că uneori se găsesc în competiție pentru aceeași masă. Când se întâmplă asta, poate izbucni o luptă. Leii câștigă de obicei, rănind sau omorând hiena – dar hienele pot cere ajutor atunci când sunt amenințate. Dacă unei hiene i se alătură un grup, hienele ar putea să alunge sau să omoare un leu.

7. Mâncă aproape orice

Hienele au fălci și dinți puternici, care le permit să mănânce carouri (animale deja moarte), inclusiv oasele, coarnele și dinții. Ulterior regurgitează coarne, părul și copitele. Hienele sunt, de asemenea, mănâncă culturile, în special fructele, de la fermele din apropiere și nu își vor întoarce nasul de la broaște, gândaci sau lăcuste.

8. Hienele patate de sex feminin au pseudopenis

Este foarte dificil să deosebești un mascul de o femelă doar privindu-i. Asta pentru că femelele de hienele pătate au organe genitale care arată și funcționează aproape exact la fel ca penisul masculin. Aceste structuri se numesc penis-clitorizi și sunt însoțite de o structură numită pseudoscrotum. Femelele se împerechează, urinează și, de fapt, nasc cu penisul-clitorisele lor. (Câteva dintre ele mor din păcate în timpul procesului de naștere, iar puii care sunt prinși în canalul de naștere foarte lung se pot sufoca)

9. Masculii adulți mănâncă ultimii

Femelele sunt mai mari, mai puternice și mai dure decât omologii lor masculini. Hienele trăiesc în clanuri mari, iar când sunt disponibile alimente, femelele și puii mănâncă mai întâi. Odată ce puii de sex masculin sunt suficient de în vârstă pentru a se descurca singuri (la vârsta de doi sau trei ani), sunt alungați din clanul lor și trebuie să găsească unul nou. Depinde în totalitate de femele să decidă dacă acceptă sau nu un nou mascul în grupul lor.

10. Hienele pot fi la fel de inteligente ca maimuțele

Cercetătorii care investighează inteligența hienelor încă încearcă să le descoperele limitele. Hienele trăiesc în societăți complexe și au reguli sociale complexe. Sunt capabile să folosească distragerea și înșelăciunea pentru a-și face drum când vine vorba de mâncare și sex. Pot chiar rezolva puzzle-uri complexe (uneori sunt mai eficiente decât primatele).

11. Ostilitatea lor este exagerată de mass-media

Mănâncă copii. Jefuiesc morminte. Hienele s-au legat întotdeauna de mituri neplăcute. În timp ce hienele sunt carnivore și mănâncă cadavre și se știe că fură mancarea altor prădători, ele nu au mai multe șanse ca orice alt mamifer să atace un om.

12. Lupul de pământ nu a fost considerat întotdeauna hienă

12 Lucruri incredibile despre Hiene
Lup de pământ

Lupul de pământ au fost clasificați în propria lor familie, Protelid, dar astăzi sunt recunoscuți ca membri ai familiei hienelor. Arată asemănător cu hienele cu dungi, cu o coamă groasă care se întinde de la cap la coadă, dar au doar aproximativ un sfert din mărimea lor.

Spre deosebire de verișorii lor, lupii de pământ nu mănâncă decât termite. De fapt, aceștia pot mânca până la 300.000 de termite pe noapte.

Author

Libera exprimare.

Write A Comment