Natură

8 dintre cele mai otravitoare tipuri de ciuperci

Împărtășește articolul cu prietenii tăi
  • Știm că aproximativ 30 de specii sălbatice de ciuperci sunt fatale pentru om din cauza nivelurilor ridicate de toxicitate,
  • Ghebă de brad (Galerina marginata) conține amatoxină și poate duce la moarte în șapte zile din cauza insuficienței hepatice,
  • Îngerul distrugător este cea mai comună ciupercă toxică din întreaga lume, conținând niveluri ridicate de amatoxine care provoacă micetism fatal.

Savurate de mulți în întreaga lume, ciupercile tind să fie un aliment polarizant pe care mesenii fie îl iubesc, fie îl urăsc. Cu toate acestea, cei cărora le place să găsească ciupercile trebuie să fie atenți la ce ciuperci ingerează, deoarece se știe că aproximativ 30 de specii sălbatice sunt fatale din cauza nivelurilor ridicate de toxicitate, iar cel puțin 40 de alte specii s-a dovedit că provoacă reacții alergice severe și moarte ocazională.

Otrăvirea cu ciuperci, sau micetismul, apare în aproximativ 6.000 până la 7.000 de cazuri pe an numai în Statele Unite. Multe dintre cele mai letale ciuperci nu par a fi amenințătoare și, de fapt, mai multe arată similar cu verii lor comestibili.

Acestea sunt opt ​​dintre cele mai otravitoare specii de ciuperci din lume, care ar trebui evitate cu orice preț.

8. Buretele muștelor (Amanita Muscaria)

8 dintre cele mai otravitoare tipuri de ciuperci
Prezintă cele trei etape ale ciupercii.

Această ciupercă poate părea familiară, deoarece arată ca ciuperca emblematică găsită în majoritatea basmelor și poveștilor pentru copii, cu șapca roșie strălucitoare împodobită cu pete albe.

Buretele muștelor este otrăvitor pentru oameni datorită muscimolului și acidului ibotenic, care acționează asupra sistemului nervos central și provoacă o pierdere a coordonării, un amestec de agitație urmată de somn, greață intensă și uneori halucinații. Efectele toxice ale ciupercii se manifestă la aproximativ o oră după ingestie.

În ciuda multitudinii de simptome, buretele muștelor este rareori letal pentru oameni, dar prezintă un grad ridicat de risc din cauza comportamentului sporadic cauzat de intoxicație. Cu toate acestea, aceleași ciuperci, atunci când sunt consumate de animalele de companie, cum ar fi pisicile sau câinii, sunt fatale.

7. Lepiota Brunneoincarnata

Numele acestei ciuperci cu branhii vorbește de la sine. Periculoasă din cauza conținutului său de amatoxină, care este responsabilă pentru aproximativ 80% – 90% din decese prin micetism, ucigașul mortal se găsește în toată Europa și Asia, precum și în pădurile de conifere din America de Nord și a fost adesea confundat cu soiuri comestibile.

Mâncarea accidentală a ciupercii provoacă toxicitate hepatică severă și, dacă nu este tratată imediat, poate fi fatală. Dacă nu sunt tratate, rata mortalității amatoxinelor este de aproximativ 50%, dar este totuși fatală și în aproximativ 10% din cazurile tratate, în funcție de cantitatea consumată.

Simptomele inițiale ale intoxicației cu amatoxină sunt în mare parte gastro-intestinale, dar moartea poate dura ceva timp, deoarece apare ca urmare a insuficienței hepatice.

6. Coralul cu foc otrăvitor (Podostroma Cornu-Damae)

Corpurile fructifere roșii ale acestei ciuperci rare conțin micotoxine tricotecene, care pot provoca cedarea multiplă a organelor. Podostroma cornu-damae este originar din Asia și a fost responsabil pentru multe decese în Japonia și Coreea. Simptomele includ dureri de stomac, descuamarea pielii, căderea părului, tensiune arterială scăzută, necroză hepatică și insuficiență renală. Dacă nu este tratată, otrăvirea poate fi fatală în câteva zile.

Podostroma cornu-damae este de obicei consumat din greșeală, deoarece arată similar cu soiul comestibil Ganoderma lucidum.

5. Îngerul distrugător (specia Amanita)

8 dintre cele mai otravitoare tipuri de ciuperci
Un înger distrugător pe jumătate crescut.

Îngerul distrugător este cea mai comună ciupercă toxică din întreaga lume, conținând niveluri ridicate de amatoxine care provoacă micetism fatal.

În conformitate cu numele său, ciuperca începe să distrugă ficatul și țesutul renal în decurs de două sau trei ore de la consum, iar cei care au consumat-o suferă de crampe violente și diaree, delir, convulsii și vărsături înainte de a ajunge la insuficiență renală și hepatică.

Aceste ciuperci albe, de formă ovală, sunt adesea numite ciuperca nebunului deoarece imită specii comestibile.

4. Ghebă de brad (Galerina Marginata)

Ghebă de brad are aproximativ un centimetru și jumătate în lățime, tinde să crească pe copacii de conifere în descompunere și este de culoare galben-maro până la maro. Este uneori confundat cu soiuri comestibile, cum ar fi Armillaria (Honey fungus), Gheba ciobanilor (Kuehneromyces mutabilis) și Picioruș de catifea (Enokitake). Aceste ciuperci se găsesc în întreaga lume, inclusiv în punctele nordice precum Arctica și regiunile sudice, cum ar fi Australia.

La fel ca multe specii toxice de ciuperci, calota conține amatoxină și poate duce la moartea în șapte zile din cauza insuficienței hepatice după ce a suferit de diaree, vărsături și hipotermie.

3. Orellani (specia Cortinarius)

Orellanii sunt de obicei de o culoare maro-portocaliu ruginit și se găsesc frecvent în nordul Europei și în părți ale Americii de Nord, în special în pădurile subalpine. Toxicitatea lor este rezultatul unei orelanine extrem de puternice, iar simptomele sunt inițial asemănătoare gripei și pot dura de la două zile până la trei săptămâni, dar duc la insuficiență renală sau hepatică și, adesea, la moarte.

Orellani a fost confundat în trecut cu un chanterelle, iar într-un caz documentat din Scoția, două persoane care au consumat ciupercile au necesitat transplant de ficat. De asemenea, au fost confundați cu ceps, care sunt comestibili.

2. Pholiotina rugosa (Conocybe Filaris)

Găsită adesea crescând în peluzele din regiunea Pacificului de Nord-Vest a Statelor Unite în timpul lunilor umede, conocybe filaris, cu corpul său conic și branhiile de culoare brun-ruginiu, duce de obicei la otrăvire accidentală, deoarece este similar ca aspect cu ciupercile psihedelice (Psilocybin mushroom) – sau ciuperci magice. Cu toate acestea, consumul unei ciuperci conocybe filaris cauzează leziuni hepatice ireparabile din cauza nivelurilor ridicate de amatoxină.

Simptomele gastro-intestinale apar de obicei între 6 și 24 de ore după consum și seamănă cu gripa stomacală sau intoxicația alimentară, ceea ce duce adesea la diagnosticare greșită dacă se solicită asistență medicală. Uneori, persoanele care suferă se recuperează de la simptomele inițiale doar pentru a experimenta o suferință gastro-intestinală mai extremă și, în cele din urmă, insuficiență hepatică și renală.

1. Buretele viperei (Amanita Phalloides)

8 dintre cele mai otravitoare tipuri de ciuperci

Cunoscută ca una dintre cele mai otrăvitoare ciuperci din emisfera nordică, Buretele viperei provoacă mai mult de jumătate din toate decesele cauzate de micetism. Cu capacele său verzui și tulpina și branhiile albe, capacul morții seamănă cu alte specii comestibile, cum ar fi Ciuperca de paie (Straw mushroom) și se găsește pe scară largă în Europa, Asia și Africa de Nord și a fost transportat în America de Nord și Australia prin răsaduri de copaci.

Chiar și cea mai mică doză de buretele viperei se poate dovedi periculoasă datorită nivelurilor sale ridicate de amanitină, care provoacă leziuni ale ficatului și rinichilor. În termen de 4 până la 48 de ore de la ingerare, victima va prezenta oboseală, greață, amețeli și dureri de cap și simptome hipotermice, urmate de crampe stomacale intense, greață, vărsături și diaree severă, care duc la deshidratare și posibilă insuficiență circulatorie.

Pacienții pot prezenta semne de ameliorare după patru zile, dar a avut loc absorbția și apare insuficiența renală, uneori alături de insuficiență hepatică provocând icter, convulsii, comă și, în 50% din cazuri, deces.

Was this article helpful?
YesNo
Author

Libera exprimare.

Write A Comment