Țări și continente

Top 10 tari producatoare de cafea

Împărtășește articolul cu prietenii tăi

Cu o cafenea la fiecare colț în multe orașe de pe glob, nu este de mirare că în ziua de astăzi cafeaua este una dintre mărfurile de top din întreaga lume. Fiind a treia cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai, boabele de cafea sunt la mare căutare peste tot. Națiunile producătoare de cafea produc în fiecare an milioane de kilograme de boabe de cafea care își găsesc drumul în mâinile consumatorilor dornici.

În al doilea rând doar după petrol, cafeaua este a doua cea mai comercializată marfă din lume, cu aproximativ jumătate de trilion de cești consumate pe an. Boabele de cafea nu sunt folosite numai pentru prepararea unei cani de cafea, dar (prin decofeinizare) oferă și cofeină pentru băuturi (cola), energizante, produse farmaceutice și produse cosmetice.

Există două tipuri principale de boabe de cafea cultivate comercial: Arabica, care reprezintă 70% din cafeaua din lume, și Robusta, care este mult mai ieftină și mai ușor de cultivat.

Mai jos avem o listă cu primele 10 țări producătoare de cafea din lume, potrivit Organizației Internaționale a Cafelei.

10. Guatemala – 204.000 tone metrice

Guatemala a produs 204.000 de tone metrice de boabe de cafea în 2016, iar numărul lor de producție a rămas destul de consistent în ultimii ani. Boabele de cafea sunt cele mai abundente în Guatemala în anii în care temperatura oscilează între 16 și 32°C și la altitudini cuprinse între 500 și 5.000 de metri deasupra nivelului mării. Guatemala a fost producătorii de top din America Centrală până când a fost depășită de Honduras în 2011.

Guatemala a intrat în jocul de cafea, în principal, pentru a găsi un export care să înlocuiască indigo și cochineală, două dintre exporturile lor timpurii care au devenit inutile odată cu inventarea coloranților chimici în anii 1800. La acea vreme, guvernul a început o politică de sprijin pentru industrie, oferind beneficii comerciale și fiscale. În anii 1960, guvernul a presat în continuare o cerere globală mai mare de cafea guatemaleană prin înființarea Anacafé (Asociación Nacional del Café), o asociație de marketing care, până în prezent, continuă să promoveze produsele de cafea ale națiunii în întreaga lume.

9. Mexic – 234.000 de tone metrice

În 2016, Mexicul a produs peste 234.000 de tone metrice de boabe de cafea. Națiunea produce predominant boabe Arabica de înaltă calitate cultivată în regiunile de coastă de lângă granița Guatemala. Mexicul este responsabil pentru majoritatea importurilor de cafea din SUA.

În anii 1990, a existat o criză în producția de cafea din Mexic, întrucât Acordul internațional de cafea a fost demontat, iar prețurile la nivel mondial și cotele de export nu mai erau strict controlate, ceea ce a dus la incapacitatea Mexicului de a concura pe piața globală. Această scădere a prețurilor și producției cafelei a dus la pierderea veniturilor și la probleme sociale în întreaga națiune a Mexicului.

În timp ce producția de cafea a scăzut în anii 90 și până în anii 2000, cererea constantă din partea Statelor Unite a dus la o redresare pe piața cafelei mexicane, de la un minim istoric de 1,7 milioane de pungi în 2005 la 4,0 milioane în 2014.

8. Uganda – 288.000 de tone metrice

Deși este posibil ca Uganda să nu-ți vină în minte când te gândești la producția de cafea, este cel mai mare exportator de cafea din Africa Centrală, cu 288.000 de tone metrice produse în 2016. A depașit Mexicul în 2015 pentru a deveni cel de-al optulea cel mai mare producător de cafea din lume. Națiunea cultivă atât boabe Robusta (o cultură originară din zona pădurii Kibale), cât și boabe Arabica din Etiopia.

Cafeaua este o parte vitală a economiei ugandeze, cu o mare parte a populației care lucrează în industriile legate de cafea. Producția de cafea a fost inițial un sector controlat de stat în mod rezonabil fără succes. Cu toate acestea, după privatizarea guvernului în 1991, s-a observat o revigorare puternică a sectorului, ceea ce a dus la o creștere a producției de 5100% din 1989 pana în 2016. Cu toate acestea, guvernul încă exercită control asupra industriei, cu fluxul din țară controlat de Uganda.

7. India – 348.000 de tone metrice

India a produs 348.000 de tone metrice de boabe în 2016. Nu peste tot în India este mediul si clima potrivită pentru creșterea boabelor de cafea – majoritatea creșterii se face în zonele deluroase din partea de sud a țării.

Boabele sunt cultivate de micii cultivatori în condiții de precipitații musonice și adesea plantate alături de condimente precum cardamom și scorțișoară, ceea ce conferă cafelei un gust și o aromă picantă.

În 2004, marca indiană de cafea Tata a câștigat trei medalii de aur la Concursul Grand Cus De Cafe. Deoarece cafeaua nu este la fel de populară precum ceaiul în India, 80% din producția de cafea a țării este destinată exportului, principalii cumpărători fiind Europa și Rusia.

6. Honduras – 348.000 de tone metrice

Honduras a produs 348.000 de tone metrice de cafea în 2016. Honduras a depășit alte țări pentru a deveni cel mai mare producător de cafea din America Centrală. Cu toate acestea, cafeaua produsă în Honduras încă suferă de o lipsă de branding național.

În timp ce majoritatea oamenilor recunosc cafeaua columbiană sau etiopiană, boabele din Honduras sunt utilizate în principal în amestecuri și, prin urmare, sunt mai puțin recunoscute pentru consumatorul mediu. Cu toate acestea, cafeaua rămâne o parte vitală a economiei din Honduras, iar industria cafelei asigură continuu locuri de muncă și venituri pentru o mare parte a populației.

5. Etiopia – 384.000 de tone metrice

Etiopia produce cantități mari de boabe de cafea în fiecare an, cu 384.000 de tone metrice numai în 2016. Etiopia este casa geografică a cafelei Arabica, cele mai populare boabe din întreaga lume. Peste 28% din exporturile anuale din Etiopia sunt rezultatul cafelei – și se estimează că 15 milioane de cetățeni sunt angajați în producția de cafea.

Etiopia are o cultură a cafelei foarte bogată. De peste 1.100 de ani, boabele cu efect stimulativ au fost remarcate în țară de fermieri și ciobani ghinioniști ale căror turme s-au întâmplat să le mănânce. De la domesticirea plantei și începutul cultivării boabelor de cafea, au fost dezvoltate variante regionale ale boabelor Arabica, fiecare cu numele și gustul său caracteristic.

Boabele Harar, Limu, Sidamo și Yirgacheffe sunt toate soiuri comerciale ale boabelor Arabica, cu drepturile deținute și protejate de guvernul Etiopiei.

4. Indonezia – 660.000 de tone metrice

Deși este posibil să nu fie la fel de cunoscută la nivel internațional ca un producător de top, națiunea Indoneziei a produs peste 660.000 de tone metrice de boabe de cafea în 2016. Indonezia a optat pentru o metodă cantitativă în raport cu calitatea, deoarece climatul este mai potrivit pentru producția de boabe Robusta de calitate (mai puțin apreciate decât boabele Arabica care provin din țări precum Brazilia și Columbia).

Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, țara are o locație geografică ideală pentru plantația de cafea, deoarece este aproape de ecuator și are numeroase regiuni muntoase care sunt potrivite pentru producția de cafea.

Producția de cafea a fost introdusă în Indonezia de către coloniștii olandezi, iar producția a continuat după colonizare, deoarece climatul Indoneziei este potrivit pentru această plantă. Plantațiile de cafea acoperă în prezent peste 1 milion de hectare din teritoriul Indoneziei, peste 90% din suprafața cultivată fiind lucrată de producători mici.

3. Columbia – 810.000 de tone metrice

Cafeaua din Columbia este renumită în întreaga lume. Cu toate acestea, climatul a jucat recent un rol negativ în producția de cafea columbiană. Între 1980 și 2010, temperaturile au crescut încet, la fel ca și precipitațiile. Ambii factori pun în pericol cerințele climatice necesare pentru a produce tipul de boabe preferat în Columbia.

În mod tradițional, a fost al doilea după Brazilia pentru producția de cafea, dar a trecut la al treilea din cauza producției în expansiune rapidă din Vietnam. Chiar și cu efectul climatului, are o producție de 810.000 de tone metrice de boabe de cafea în 2016, Columbia rămâne un jucător cheie în jocul internațional de cafea.

2. Vietnam – 1.650.000 de tone metrice

În timp ce mulți sunt familiarizați cu cafeaua vietnameză, o băutură semnată în care cafeaua este amestecată cu lapte condensat îndulcit, Vietnamul este a doua țară producătoare de cafea ca mărime din lume – 1.650.000 tone metrice numai în 2016.

În timp ce era de înțeles o pauză în timpul și după războiul din Vietnam, cafeaua a rămas o parte imensă a economiei vietnameze, singurul export mai mare fiind orezul. Vietnamul a cunoscut o expansiune rapidă a producției de cafea de la doar 6.000 de tone în 1975 la aproape 2 milioane de tone în 2016. Această creștere menține Vietnamul pe locul doi în cele mai importante țări producătoare de cafea din lume.

1. Brazilia – 2.595.000 tone metrice

Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume. În 2016, Brazilia a produs o cantitate uimitoare de 2.595.000 de tone metrice de boabe de cafea. Brazilia a fost și rămâne cel mai mare producător mondial de boabe de cafea de peste 150 de ani.

Plantațiile de cafea acoperă aproximativ 27.000 de kilometri pătrați din Brazilia, majoritatea situându-se în Minas Gerais, Sao Paulo și Parana, trei state din sud-est, unde clima și temperatura sunt ideale pentru producția de cafea. Brazilia se distinge, de asemenea, de alte națiuni producătoare de cafea prin faptul că brazilienii procesează cafeaua folosind procesul uscat (cafea nespălată), unde boabele de cafea sunt uscate la soare, mai degrabă decât spălate într-un proces umed.

Author

Libera exprimare.

Write A Comment